WEB szépítész


Műtét helyett arctorna?

forrás:
http://szeplap.hu

Manapság az esztétikai plasztikai műtétek gyakori igénybe vétele jól mutatja az öregedéstől való félelmünket, de jó hír az, hogy természetes módon is lehet támogatni a bőr megfiatalítását, a fiatalos bőr hosszú távú megőrzését. Az arctorna erre a legkiválóbb módszer, ha időben elkezdi az ember, és kitartóan gyakorolja heti 1-2 órában, akár 10 évet is letagadhat a korából.

Nálunk kb. 2 éve tanítja ezt a módszert Bojtor Márta arctornász, nagyon jó eredményekkel. Egy családjában lévő orvossal karöltve dolgozta ki a gyakorlatokat hosszú éveken keresztül, így adva neki egy orvosi és tudományos hátteret.
Az arctorna olyan, mint a fitness, nagyon erős izometrikus és lazító gyakorlatok vannak benne. Mivel pici területen dolgozunk, a fokozatosság elvét minden esetben be kell tartani. Először alapozunk, ugyanúgy, mint a tornában, megpróbáljuk az arcizmokat erősíteni és ügyesíteni. Egy idő után minden izmot minden támadási pontból elérünk. Az alapozás - mely mindenkinek ugyanaz - kétféle dolgot jelent: ki kell alakítani a munkaeszközöket, a legerősebb izmokat, amelyeken keresztül el tudjuk érni a kisebb és mélyebben fekvő izmokat is. Másik része pedig az, hogy minden izmot olyan erejűvé kell tenni, hogy bírja a további megpróbáltatásokat. Mindig figyelembe kell venni az arcizom méretét és erejét. Ki kell egyensúlyozni az arányokat, ez egy nagyon finom és precíz munka. A kezdő fokozat után lehet menni további középhaladó és nagyon erős haladó fokozatokra. A haladó szint adja a tetszőleges arcformázást, mindenkinek az arcára szabott gyakorlatokkal, amellett, hogy végig dolgoztatjuk az egész arcot.

Akkor működik kiválóan, ha minden területet megművelünk. Az arctorna segítségével vissza lehet húzni a tokát, be-, ill. vissza lehet állítani az arc kontúrjait, és vissza tudjuk húzni a megereszkedett állat. A homlokot ki lehet simítani a szigorú ránccal együtt, mely a két szemöldök között helyezkedik el, továbbá erős szemgyakorlatokkal a szem alatti ráncokat, a szarkalábakat, a karikákat, és a táskákat is meg lehet szüntetni. Fontos a homlokizomzat megerősítése, hiszen egyik funkciója az, hogy tartsa a felső szemhéjat. A homlokot keresztpántos gyakorlatokkal, feszítésekkel, kör és félkörös mozgásokkal lehet lazítani, és ruganyossá tenni.

Fejtetőtől a mell aljáig minden arcizmot megdolgoztatunk, beleértve az orcát és a hátsó arcizmokat is, hozzá kapcsolva külön melltorna gyakorlatokat. Egy áttornáztatott, erős izmú arc eredményesebbé teszi a kozmetikus munkáját is, hiszen a feszesebbé váló izomtömeg fölött kisimul a bőr. A gyakorlatok továbbá javítják az arc vérellátását, fokozzák a nyirokkeringést. Már 3-4 hónap után megmutatkozik a változás, nem egész 1 év kell hozzá, és teljes az átalakulás.

Otthon csak akkor lehet gyakorolni, ha valaki tökéletesen ismeri a fogásokat. Ha nem, akkor össze tudja törni az arcot, azzal nagyobb kárt okozva, mint hasznot. Fontos az előzetes képzés, a személyközi kapcsolat. Érdemes 28-30 éves kor körül elkezdeni az arctornát, így 50 éves koráig bárki meg tudja őrizni azt az arcát. Általa az izom megerősödik, és habár az élet gyűri az embert, ez az izomtömeg, ami meg van dolgozva, kirúgja magát, nem tud tartósan megmaradni a ránc.

A torna lépései

1. Ez a gyakorlat a feszes állat segíti elő: itt a szánk melletti ráncot takarjuk le a tenyerünk élével, közben úgy kell mosolyogni, hogy kőkeményre feszítsük és fölfelé kunkorítsuk a szájzugot. Ezt 10 másodpercig megfeszítve tartjuk, elengedjük, majd újra megfeszítjük. Ezt a gyakorlatot pihenés nélkül 3-szor érdemes megcsinálni. Majd a szájzugot újra megfeszítjük, és fölfelé emelgetjük kb. 20-szor. Fontos, hogy kilazítsuk az izmokat úgy, hogy fölfújjuk az orcákat.

2. A következő gyakorlat a toka eltüntetésére szolgál: a kézfejünket az állunk alá tesszük, finoman megnyomjuk a tokát fölfelé, aztán erősen és lassan, hosszan visszanyomjuk izommal! 10-szer megismételjük a gyakorlatot a tokánk jobb oldalán, majd ugyanezt a másik oldalon is megtesszük. Ez a gyakorlat nagyon igénybe veszi az állkapcsot, óvatosan szabad vele dolgozni.

3. A ránctalan és csillogó szemekért végezzük a következő gyakorlatot: Puhán letakarjuk tenyerünkkel a szem körüli bőrt, majd lassan összehúzzuk a szemet, ügyelve arra, hogy ki ne csússzon a bőr a tenyér alól. Ekkor remegni kezd a szemizom, így tartjuk, megfeszítve kb. 10 másodpercig, majd gyorsan ellazítjuk. Pihenés nélkül érdemes a gyakorlatot 3-szor megismételni. Majd lazításképpen kétszer jobbra, kétszer balra nézünk, aztán kétszer föl, és kétszer le, végül a szemünkkel körzünk.

4. Az alsó szemhéj edzésére, a karikák eltüntetésére tágra nyitott szemmel nézünk előre, majd lassan fölemeljük az alsó szemhéját, és „gonoszul" nézünk. Így tartjuk fölhúzva, amíg 10-ig számolunk, utána megpróbáljuk gyors egymásutánban 15-szor a felső szemhéjunkig emelni az alsót. Sosem szabad a felsőt leengedni! Pihenés nélkül meg ismételjük a gyakorlatot 2-szer, majd ferdén föl és lenézünk 3-szor és ellentétes irányba is 3-szor.

Ezek a gyakorlatok csak ízelítők, próbára, vagy legfeljebb „tűzoltásra" valók, nem pótolják a jól felépített arctorna edzéseket, amelyek minden izmot megmozgatnak, tehát harmonikusan fejlesztik az arcot!

Szöveg: Szirmai Orsolya
Fotó: Veres Dalma
Szakértő: Bojtor Márta arctornász


FIGYELEM !

2021 április 7-től kezdő tanfolyam
indul SKYPE-on !

A koronavírus helyzetre való tekintettel online Skype-on!

Kezdő tanfolyam infó

Fedor Ágnes október 13-tól, a  vírushelyzetre való tekintettel haladóknak kízárólag
skype órákat tart !

TRÉNERKÉPZÉS !
A kurzust Bojtor Márta vezeti.

TRÉNERKÉPZÉS !
A kurzust Bojtor Márta vezeti.
On-line arctorna tréner képző tanfolyam indul február 15.-től, azoknak akik később tanítani szeretnék az arctornát és azoknak is, akik a saját arcuk edzésére szeretnék a trénerekkel azonos szinten elsajátítani a módszert a
"Legyél önmagad trénere"
tanfolyam keretein belül.

A foglalkozásokat
hétfőn - kedden - pénteken 
este 7-től 9-ig tartjuk.
Az on-line
tanfolyam két és fél hónapig tart. Kis csoportos foglalkozás lesz, a létszám korlátozott!

A kurzust Bojtor Márta vezeti.

Minden további információt megtudhat,
ha ír az info@arctorna.hu
címre, vagy hívja a
+36 30 337-9957-es számot.

A tanfolyamról bővebben, klikk ide

ARCTORNA
A kurzust Fedor Ágnes vezeti.
kizárólag saját arc edzésére !

FIGYELEM !

Október 13-tól, a vírushelyzetre
való tekintettel kízárólag skype
órákat tartok !

Haladóknak on-line óra lehetőség,
információ kérés:
agnesfedor.info@gmail.com
vagy
+36 30 556-1988

Megértésüket köszönjük.

Figyelem!

2021 április 7-től
kezdő tanfolyam
indul !

A koronavírus helyzetre való tekintettel online Skype-on!

részletes információhoz
kattints
ide.

Kezdő és haladó tanfolyammal kapcsolatban információ kérés:
agnesfedor.info@gmail.com
vagy
+36 30 556-1988

Órarend változatlan. órarendhez klikk ide.

csütörtökön 11:00-12:00ig.

Gyakori Kérdések

Archibák – okok- következmények...
Miért öregszik az arc?
Mikor kezdjem el az arctornát?.
Milyen életkorban mit eredményez?
Mennyi a felső korhatár?
Milyen hatást várhatok tőle?
Mennyi idő alatt látszik a hatás?

Összehasonlítható-e az arctorna az arcjógával?

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa163
mod_vvisit_counterTegnap164
mod_vvisit_counterA héten1488
mod_vvisit_counterA hónapban3355
mod_vvisit_counterÖsszesen1369411

..