WEB Ötvenen túl


Fiatalodj 10 évet műtét nélkül !

forrás:
http://www.otvenentul.hu
2009.06.18.

Próbáld ki az arctornát! A világon egyedülálló módszert egy hazánk lánya kísérletezte ki! Gyakorlói bizonyítják, hogy hatásos.

Egy bizonyos kor után, amikor az ember belenéz a tükörbe, olyan dolgokat lát, amelyek nem tetszenek neki. Ezért különböző krémeket kezd használni, de ezek sem mindig hoznak sikert. Tehát valami más megoldást kell találni arra, hogy eltűnjenek a ráncok, kisimuljon az arc. Például kezdd el tornáztatni ezt a testrészedet is!
Bojtor Márta arctornatrénerrel beszélgettünk különleges módszeréről, és ellátogattunk az általa vezetett edzésre.

Meglepetés az edzőteremben

A szobában körben, kényelmes székeken lehajtott fejű nők ülnek. Arcukat a két tenyerükbe temetik, és nem tudom eldönteni, hogy meditálnak, vagy kollektív szomorúság vett rajtuk erőt. Kicsit furcsán érzem magam, mert bevallom, nem erre számítottam. Arctornára érkeztem Bojtor Mártához, és azt hittem, csupa vidáman grimaszoló, fura és komikus arcot vágó emberrel találkozom a barátságosan berendezett „edzőteremben”.

– Mindenki azt hiszi, az arctorna látványos grimaszolásokból áll – mondja nevetve Bojtor Márta, a technika kifejlesztője. – De a grimaszok még jobban összetörik az arcot, és nekünk nem az a célunk! Ráadásul az egyszerű grimaszokkal az izmok mozgási energiája elvész. Ha viszont az izmokat helyben tartjuk, akkor az erő megmarad nekünk fejlesztésre. Ha egy műszer segítségével megnéznéd az arcunkat torna közben, azt látnád, hogy a műszer szinte szétveti a skálát, olyan nagy erővel dolgozunk. Ellenben, ha röntgennel néznéd, úgy tűnne, alig mozdul az izom.

Csakhogy én nem látok semmit! El sem tudom képzelni, mi történhet ilyenkor a kezek mögött! Pontosabban némely esetben azért talán mégis… Az arctorna közben Márta ugyanis olyan szakszavakkal instruálja a többieket, mint liftezés, lépcsőzés, szkander, hörcsögpofi. Ezek, ahogy megtudtam, szemléletes kifejezések. Például a liftezés az arcizmok egyre erősödő feszítése, míg a hörcsögpofi olyan, mint amikor a rágcsálók begyűjtik pofazacskójukba a télire való elemózsiát. Most már értem, miért van ott a tenyér!

– A takarással ellentartunk az izmoknak. Ettől aztán háromszor olyan nagy erőt fejtenek ki munka közben, mintha szabadon hagynánk mozogni őket, és veszélyeztetnénk az arcot, ráncosítanánk vele – magyarázza Márta.

Különböző arcrészekre különböző takarásokat kell használni. Bevallom, elsőre nekem már ez is bonyolultnak tűnik, nem beszélve a titokzatos gyakorlatokról. De a tréningen részt vevő hölgyek egy emberként biztosítanak róla, a fogások – és maga a torna is – könnyen megtanulhatók! Egyikük, Piros Katalin, aki már a trénerképzőt is elvégezte Mártánál, meg is mutatja. Minden ujjhegynek megvan a helye az arcon, és ezzel simán tartja a bőrt.

– A legalapvetőbb, amikor a takarásunk három ponton illeszkedik, és lefogja az egész arc oldalsó részét. Így nincs arra lehetőség, hogy még mélyebb ráncokat csináljunk, mint a meglévők.

Hatvan fölött, kisimulva

– Egyáltalán nem nehéz! – teszi hozzá Urbánszki Mária. A hatodik X-et betöltött asszony arca is szép, és szinte ránctalan. Azt mondja, a tornáztatás jótékony hatását már az első hónapokban látta. – Az a lényeg, hogy úgy kezdjünk bele: akarjuk ezt. Ha az agyunkkal is szeretnénk végrehajtani a feladatokat és mozdulatokat, amelyeket a tréner javasol, akkor könnyen megtanulható.
– Bizony, ugyanis az arctorna nagyrészt az agyban dől el! – bólint rá Piros Katalin. – Ezt tanítjuk meg először a kezdőknek is. A jól elvégzett arctorna olyan, mintha az ember az egész testét megdolgoztatta volna. Az arcon akupunktúrás pontok vannak, amelyeket a tornáztatással mozgásba hozunk, és ettől kezdve ez jótékony hatással van az egész testre is.
– Ez rendszeres munkát igényel, nem lehet elhanyagolni, hogy egyik héten jövök, a másik héten nem. Általában hetente kétszer kell az arctornát végezni, hogy eredménye legyen! – veszi vissza a szót Urbánszki Mária. – Én már próbáltam otthon is gyakorolni, de koránt sincs olyan hangulata, mint amikor itt Mártával együtt végezzük. A gyakorlatokat pedig nem lehet megunni, nagyon változatosak. Szerintem már 300-350-féle feladat van, és folyamatosan tanulunk újakat.


Az ujjhegyekkel lefogják az arc bizonyos pontjait, ezzel simán tartják a bőrt, és ellentartanak az izmoknak

Soha ne hagyd abba!

Bármilyen furcsa, a módszer már évek óta létezik, ám még nincsen kész. Nem is lesz soha! Folyamatosan alakul. Bojtor Márta újabb és újabb gyakorlatokat fejleszt ki, és minden arcproblémára talál megoldást.

– Az arctornát sem szabad azonban túlzásba vinni, különben nem megszépül, hanem eldeformálódik az ábrázatunk – figyelmeztet Bojtor Márta. – Lehet rosszul csinálni és túlzásba vinni is. Az alapja az anatómia és az edzéselmélet, ugyanúgy, mint a testen végzett tornáknak. Az izomnak ahhoz, hogy fejlődjön, szüksége van a pihenésre. Nemcsak a gyakorlatok között, hanem a napok között is. Tehát nem jó, ha valaki egy héten hét napot tornázik. És persze az egészet el lehet rontani. Ha nem trénertől tanulja valaki a gyakorlatokat, hanem otthon kísérletezik, akkor az arcán nagyon sok bántó, aszimmetrikus csúfságot tud kialakítani. Ám ha rendesen végigjárja az öt hónapos tanfolyamot, utána már a saját döntése, jár-e tovább csoportba, vagy otthon végzi az arctornát. A lényeg az, ha elkezdte, ne hagyja abba. Semmilyen izommunkát nem szabad abbahagyni, mert néhány hét múlva ezek a hűtlen, hálátlan izmok sztrájkolni kezdenek, és elkezdődik újra az a folyamat, amely ellen mi küzdünk.

Módszerének maga Márta a legjobb reklámja. Gyönyörű az arca, szép a bőre, és ami még fontosabb, boldog és elégedett ragyogást sugároz. Pedig nem annyi idős már, amennyinek látszik!

– Az élemedett koromra gondolsz? – kérdez vissza nevetve, amikor ezt neki is szóvá teszem. – Betöltöttem az 54. életévemet, de köszönöm, hogy ezt mondod. Arctorna előtt, a negyvenes éveimben bizony látszott, mennyi vagyok, sőt többnek tűntem a koromnál. Úgy gondolom, most pontosan úgy nézek ki, ahogy egy 54 éves nőnek ki kell néznie. Mindössze arról van szó, ha az arcunk szebb, akkor a lelkünk is szebb, és ez kihat a külsőnkre és az egész életünkre.

Kálmán Alida
Jellemző kép az „edzőteremben"
A lefogott izmok háromszor olyan nagy erőt fejtenek ki munka közben, mintha szabadon hagynák mozogni őket...
Az arctorna otthon is végezhető, de társaságban jobb hangulatú az edzés...

FIGYELEM !

2021 április 7-től kezdő tanfolyam
indul SKYPE-on !

A koronavírus helyzetre való tekintettel online Skype-on!

Kezdő tanfolyam infó

Fedor Ágnes október 13-tól, a  vírushelyzetre való tekintettel haladóknak kízárólag
skype órákat tart !

TRÉNERKÉPZÉS !
A kurzust Bojtor Márta vezeti.

TRÉNERKÉPZÉS !
A kurzust Bojtor Márta vezeti.
On-line arctorna tréner képző tanfolyam indul február 15.-től, azoknak akik később tanítani szeretnék az arctornát és azoknak is, akik a saját arcuk edzésére szeretnék a trénerekkel azonos szinten elsajátítani a módszert a
"Legyél önmagad trénere"
tanfolyam keretein belül.

A foglalkozásokat
hétfőn - kedden - pénteken 
este 7-től 9-ig tartjuk.
Az on-line
tanfolyam két és fél hónapig tart. Kis csoportos foglalkozás lesz, a létszám korlátozott!

A kurzust Bojtor Márta vezeti.

Minden további információt megtudhat,
ha ír az info@arctorna.hu
címre, vagy hívja a
+36 30 337-9957-es számot.

A tanfolyamról bővebben, klikk ide

ARCTORNA
A kurzust Fedor Ágnes vezeti.
kizárólag saját arc edzésére !

FIGYELEM !

Október 13-tól, a vírushelyzetre
való tekintettel kízárólag skype
órákat tartok !

Haladóknak on-line óra lehetőség,
információ kérés:
agnesfedor.info@gmail.com
vagy
+36 30 556-1988

Megértésüket köszönjük.

Figyelem!

2021 április 7-től
kezdő tanfolyam
indul !

A koronavírus helyzetre való tekintettel online Skype-on!

részletes információhoz
kattints
ide.

Kezdő és haladó tanfolyammal kapcsolatban információ kérés:
agnesfedor.info@gmail.com
vagy
+36 30 556-1988

Órarend változatlan. órarendhez klikk ide.

csütörtökön 11:00-12:00ig.

Gyakori Kérdések

Archibák – okok- következmények...
Miért öregszik az arc?
Mikor kezdjem el az arctornát?.
Milyen életkorban mit eredményez?
Mennyi a felső korhatár?
Milyen hatást várhatok tőle?
Mennyi idő alatt látszik a hatás?

Összehasonlítható-e az arctorna az arcjógával?

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa130
mod_vvisit_counterTegnap164
mod_vvisit_counterA héten1455
mod_vvisit_counterA hónapban3322
mod_vvisit_counterÖsszesen1369378

..