WEB Reggel.hu

Nem grimaszolás, izommunka...

forrás: reggel.hu
2008.07.06.

Arctorna - Heti három edzés, de ezúttal nem a konditeremben

Bojtor Márta olyan speciális arcfeszesítő gyakorlatsort fejlesztett ki, amellyel akár tíz évet is letagadhat, aki kitartóan gyakorolja.

Különböző korú nők gyülekeznek mindennap egy régi pesti bérház egyik lakásában, majd csöndes óra veszi kezdetét. A hölgyek feszítenek, pihentetnek, ismételnek és kitartanak. Mindezt kényelmes székeken ülve, pusztán az arcukkal. Arctornáznak, hogy bőrük feszessége megmaradjon, és a csodát ígérő krémekkel ellentétben valóban látványosan megfiatalodjon a tekintetük.


Bojtor Márta: az új arcok mindig új kihívásokat jelentettek

„Tizenhárom évvel ezelőtt megereszkedett volt az arcom, és a tükörbe nézve egyszer igazán megijedtem – mondja Bojtor Márta, az arctorna feltalálója. – Arra gondoltam, ha a test különböző izmait feszesen és frissen lehet tartani, miért ne lehetne ugyanezt az arcon is megtenni. Megoldást keresve bementem egy edzőterembe, tartanak-e arctorna- órákat. Megdöbbenve néztek rám. Miután több másik szalonban is hasonlóan eredménytelenül zártam a keresést, könyveket, dvd-ket próbáltam felkutatni a témában – ismét sikertelenül. Ekkor kezdtem el a magam útján megoldást keresni kérdéseimre. Élettan professzorral konzultáltam, boncterembe jártam, hogy kellőképpen megismerjem az arc izmainak anatómiáját. Orvosi segítséggel végül olyan feladatsort alakítottam ki, amely az arc összes izmát képes egyenként megmozgatni. Az évek során tanítványok is szegődtek mellém, és az új arcok mindig új kihívásokat jelentettek. Ma már a csoportjaimba ideggyógyászok, élsportolók járnak, sőt a tréner tanítványaim között még fogtechnikus is van, aki a saját praxisában a foghiány okozta arcelváltozásokat korrigálja.”

Márta szerint a látványos és hatékony eredményhez heti 2–3 edzés szükséges. A gyakorlatoknál fontosak a kézzel végzett ellentartások, amelyek megóvják a bőrt a megtöréstől. Ez annyit jelent, hogy a feladatok elvégzése közben a tornáztatott területet tenyérrel feszesen kell tartani. A bőr ekkor kisimult állapotban marad, míg az alatta elhelyezkedő izmok dolgoznak. Ennek köszönhetően nem alakulnak ki ráncok, és a bőr sima marad. A gyakorlatok annyira megerőltetik az arc izmait, hogy a foglalkozások fontos része a lazítás az izomláz elkerülése érdekében. Ettől függetlenül a tanítványok egy része mindig némi izomlázról számol be a következő foglalkozáson.

„Azok, akik rendszeresen gyakorolják az arctornát, egy év után már akár tíz évet is letagadhatnak a korukból. Ma már 24 vidéki tréner tart órákat szerte az országban, szinte minden nagyvárosban. Az edzések nagyjából egyórásak, a gyakorlatok között néhány másodperces szünetekkel. A feladatsorok megfelelő elvégzése nagy igénybevételt jelent az arcnak, de a kitartó gyakorlás erős, feszes arcizmokat eredményez. Fontos azonban, hogy a feladatok elsajátításában mindenképpen egy tréner segítsen. Enélkül, ha valaki rosszul tanulja meg a gyakorlatokat, akár az arca szimmetriáját is tönkreteheti, amit később csak nagyon nehezen lehet rendbe hozni.”

Pontról-pontra:

1. A homlokizmok erősítéséhez húzza magasra a szemöldökét, tartsa meg 20 másodpercig, majd nézzen ki oldalra és szintén tartsa 10 másodpercig. Közben a homlokát tartsa a tenyerével feszesen.

2. Az alsó szemhéj feszesítéséhez, tegye a mutatóujját az alsó szemhéja alá, majd nézzen magasra, és tartsa meg 10 másodpercig. Ismételje ötször egymás után, egy-két másodperces pihenőkkel.

3. A száj feletti ráncok kisimítására feszítse meg az orr alatti részt, majd tartsa úgy 5 másodpercig. Lazítsa ki, és rövid szünetekkel ismételje meg hússzor.

4. A nyakfeszítés a toka visszahúzására és a nyak erősítésére alkalmazható. Homlokát nyomja hátra a tenyerével, miközben a fejét előre feszíti úgy, hogy a nyak izmai kidudorodjanak. Végezzen húsz ismétlést.

Wlcsek Anna
Copyright © 2004-2008 - Axel Springer - Magyarország Kft.

FIGYELEM !

2021 április 7-től kezdő tanfolyam
indul SKYPE-on !

A koronavírus helyzetre való tekintettel online Skype-on!

Kezdő tanfolyam infó

Fedor Ágnes október 13-tól, a  vírushelyzetre való tekintettel haladóknak kízárólag
skype órákat tart !

TRÉNERKÉPZÉS !
A kurzust Bojtor Márta vezeti.

TRÉNERKÉPZÉS !
A kurzust Bojtor Márta vezeti.
On-line arctorna tréner képző tanfolyam indul február 15.-től, azoknak akik később tanítani szeretnék az arctornát és azoknak is, akik a saját arcuk edzésére szeretnék a trénerekkel azonos szinten elsajátítani a módszert a
"Legyél önmagad trénere"
tanfolyam keretein belül.

A foglalkozásokat
hétfőn - kedden - pénteken 
este 7-től 9-ig tartjuk.
Az on-line
tanfolyam két és fél hónapig tart. Kis csoportos foglalkozás lesz, a létszám korlátozott!

A kurzust Bojtor Márta vezeti.

Minden további információt megtudhat,
ha ír az info@arctorna.hu
címre, vagy hívja a
+36 30 337-9957-es számot.

A tanfolyamról bővebben, klikk ide

ARCTORNA
A kurzust Fedor Ágnes vezeti.
kizárólag saját arc edzésére !

FIGYELEM !

Október 13-tól, a vírushelyzetre
való tekintettel kízárólag skype
órákat tartok !

Haladóknak on-line óra lehetőség,
információ kérés:
agnesfedor.info@gmail.com
vagy
+36 30 556-1988

Megértésüket köszönjük.

Figyelem!

2021 április 7-től
kezdő tanfolyam
indul !

A koronavírus helyzetre való tekintettel online Skype-on!

részletes információhoz
kattints
ide.

Kezdő és haladó tanfolyammal kapcsolatban információ kérés:
agnesfedor.info@gmail.com
vagy
+36 30 556-1988

Órarend változatlan. órarendhez klikk ide.

csütörtökön 11:00-12:00ig.

Gyakori Kérdések

Archibák – okok- következmények...
Miért öregszik az arc?
Mikor kezdjem el az arctornát?.
Milyen életkorban mit eredményez?
Mennyi a felső korhatár?
Milyen hatást várhatok tőle?
Mennyi idő alatt látszik a hatás?

Összehasonlítható-e az arctorna az arcjógával?

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa185
mod_vvisit_counterTegnap164
mod_vvisit_counterA héten1510
mod_vvisit_counterA hónapban3377
mod_vvisit_counterÖsszesen1369433

..