WEB Reggel.hu

Nem grimaszolás, izommunka...

forrás: reggel.hu
2008.07.06.

Arctorna - Heti három edzés, de ezúttal nem a konditeremben

Bojtor Márta olyan speciális arcfeszesítő gyakorlatsort fejlesztett ki, amellyel akár tíz évet is letagadhat, aki kitartóan gyakorolja.

Különböző korú nők gyülekeznek mindennap egy régi pesti bérház egyik lakásában, majd csöndes óra veszi kezdetét. A hölgyek feszítenek, pihentetnek, ismételnek és kitartanak. Mindezt kényelmes székeken ülve, pusztán az arcukkal. Arctornáznak, hogy bőrük feszessége megmaradjon, és a csodát ígérő krémekkel ellentétben valóban látványosan megfiatalodjon a tekintetük.


Bojtor Márta: az új arcok mindig új kihívásokat jelentettek

„Tizenhárom évvel ezelőtt megereszkedett volt az arcom, és a tükörbe nézve egyszer igazán megijedtem – mondja Bojtor Márta, az arctorna feltalálója. – Arra gondoltam, ha a test különböző izmait feszesen és frissen lehet tartani, miért ne lehetne ugyanezt az arcon is megtenni. Megoldást keresve bementem egy edzőterembe, tartanak-e arctorna- órákat. Megdöbbenve néztek rám. Miután több másik szalonban is hasonlóan eredménytelenül zártam a keresést, könyveket, dvd-ket próbáltam felkutatni a témában – ismét sikertelenül. Ekkor kezdtem el a magam útján megoldást keresni kérdéseimre. Élettan professzorral konzultáltam, boncterembe jártam, hogy kellőképpen megismerjem az arc izmainak anatómiáját. Orvosi segítséggel végül olyan feladatsort alakítottam ki, amely az arc összes izmát képes egyenként megmozgatni. Az évek során tanítványok is szegődtek mellém, és az új arcok mindig új kihívásokat jelentettek. Ma már a csoportjaimba ideggyógyászok, élsportolók járnak, sőt a tréner tanítványaim között még fogtechnikus is van, aki a saját praxisában a foghiány okozta arcelváltozásokat korrigálja.”

Márta szerint a látványos és hatékony eredményhez heti 2–3 edzés szükséges. A gyakorlatoknál fontosak a kézzel végzett ellentartások, amelyek megóvják a bőrt a megtöréstől. Ez annyit jelent, hogy a feladatok elvégzése közben a tornáztatott területet tenyérrel feszesen kell tartani. A bőr ekkor kisimult állapotban marad, míg az alatta elhelyezkedő izmok dolgoznak. Ennek köszönhetően nem alakulnak ki ráncok, és a bőr sima marad. A gyakorlatok annyira megerőltetik az arc izmait, hogy a foglalkozások fontos része a lazítás az izomláz elkerülése érdekében. Ettől függetlenül a tanítványok egy része mindig némi izomlázról számol be a következő foglalkozáson.

„Azok, akik rendszeresen gyakorolják az arctornát, egy év után már akár tíz évet is letagadhatnak a korukból. Ma már 24 vidéki tréner tart órákat szerte az országban, szinte minden nagyvárosban. Az edzések nagyjából egyórásak, a gyakorlatok között néhány másodperces szünetekkel. A feladatsorok megfelelő elvégzése nagy igénybevételt jelent az arcnak, de a kitartó gyakorlás erős, feszes arcizmokat eredményez. Fontos azonban, hogy a feladatok elsajátításában mindenképpen egy tréner segítsen. Enélkül, ha valaki rosszul tanulja meg a gyakorlatokat, akár az arca szimmetriáját is tönkreteheti, amit később csak nagyon nehezen lehet rendbe hozni.”

Pontról-pontra:

1. A homlokizmok erősítéséhez húzza magasra a szemöldökét, tartsa meg 20 másodpercig, majd nézzen ki oldalra és szintén tartsa 10 másodpercig. Közben a homlokát tartsa a tenyerével feszesen.

2. Az alsó szemhéj feszesítéséhez, tegye a mutatóujját az alsó szemhéja alá, majd nézzen magasra, és tartsa meg 10 másodpercig. Ismételje ötször egymás után, egy-két másodperces pihenőkkel.

3. A száj feletti ráncok kisimítására feszítse meg az orr alatti részt, majd tartsa úgy 5 másodpercig. Lazítsa ki, és rövid szünetekkel ismételje meg hússzor.

4. A nyakfeszítés a toka visszahúzására és a nyak erősítésére alkalmazható. Homlokát nyomja hátra a tenyerével, miközben a fejét előre feszíti úgy, hogy a nyak izmai kidudorodjanak. Végezzen húsz ismétlést.

Wlcsek Anna
Copyright © 2004-2008 - Axel Springer - Magyarország Kft.

Trénerképzés !
a kurzust Bojtor Márta vezeti.

On-line arctorna tréner képző tanfolyam indul 2023 október 2.-án.

Minden további információt megtudhat,
ha ír az info@arctorna.hu
vagy a
bojtormarta55@gmail.com

címre, vagy hívja a
+36 30 337-9957-es számot.

A trénerképzésről bővebben
ide kattintva
olvashat.


Kezdő tanfolyam !
a kurzust Fedor Ágnes vezeti.

Ebben az évben már
kezdő tanfolyam nem indul!

A következő kezdő
tanfolyam időpontja:
2025 Március

további infó itt: katt. ide

A kezdő tanfolyamra először
e-mailben kérem a jelentkezést ,
utána az előleg befizetését, 
mert e-mail cím nélkül nem tudom
az elektronikus számlát elküldeni !!!

Kezdő tanfolyam információ kérés:
agnesfedor.info@gmail.com
vagy
+36 30 556-1988


csütörtökön 11:00-12:00ig.

Gyakori Kérdések

Archibák – okok- következmények...
Miért öregszik az arc?
Mikor kezdjem el az arctornát?.
Milyen életkorban mit eredményez?
Mennyi a felső korhatár?
Milyen hatást várhatok tőle?
Mennyi idő alatt látszik a hatás?

Összehasonlítható-e az arctorna az arcjógával?

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa370
mod_vvisit_counterTegnap447
mod_vvisit_counterA héten1890
mod_vvisit_counterA hónapban14599
mod_vvisit_counterÖsszesen2994835

..