WEB Origo Női Lapozó


Sebészkés és botox helyett:
arcra gyúrunk

forrás:
http://www.noilapozo.hu
2009.05.09.

Arcunk feszessége az évek múlásával óhatatlanul a múlté lesz - ilyenkor vagy beletörődünk a sorsunkba, vagy plasztikai sebészhez fordulunk, netán a kozmetikus segítségét kérjük. Egy ideje azonban már van más alternatíva is: Bojtor Márta szabadalma, az arctorna, ami az ötletgazda és tanítványai szerint egyértelműen javítja a bőrünk feszességét. Kipróbáltuk mi is.

A kor előrehaladtával szervezetünk óhatatlanul veszít nedvességtartalmából, ami az arcon is meglátszik. Hiába volt egykoron M méretű az arcizom, ha az évek múlásával a feszesség csökkenése miatt közelít az S mérethez, miközben a bőr továbbra is M-es. Persze, egy sharpei kutyának még jól is áll, ha több számmal nagyobb a bőre, nekünk viszont nem annyira, és ezzel a problémával a plasztikai sebészen meg a botoxinjekción kívül eddig senki és semmi nem tudott mit kezdeni. Őket viszont nem biztos, hogy szívesen választjuk - de akkor mégis mit lehet tenni? Újabban próbálkozhatunk botoxkrémekkel, vagy kipróbálhatjuk a legújabb módszert, az egész világon egyedülálló arctornát. Ezt tettük mi is.

Rózsás arcú kezdők

Egy budapesti bérház legfelső emeletén gyülekeznek a kezdőknek meghirdetett arctornára a nők. Mindjárt kezdődik az edzés, mégsincs szükség sem öltözőre, sem tornaruhára, egyszerűen csak körbeülünk, és feszülten figyelünk a módszer megalkotójára, Bojtor Mártára, hogy az arcunk is újra feszesebb legyen. A szobában helyet foglalók szinte mindannyian túl vannak már a fiatalságukon, de még jócskán innen a visszavonhatatlan öregedésen. Belevágunk, és mindjárt tisztába is kerülünk a legfontosabbakkal, a tartógyakorlatokkal. Ezek nélkül fabatkát sem érne a mimikai továbbképzés, ugyanis ezek védik meg az arcot attól, hogy a gyakorlatok ne a kívánttal éppen ellenkező hatást fejtsenek ki.

Bojtor Márta

Az óra előtt Márta említette is, hogy a rendszer kidolgozásának elején egy év küzdelem után jött rá ezek szükségességére: jó ideig azért voltak hatástalanok a gyakorlatai, mert akkor még nem használta a kezét, amivel az apró mozgatások alatt helyben tartotta az izmokat. Ez pedig alapvető, különben az igen finom és érzékeny arcbőr összetörik. Szóval az arcunkat óvatosan megtámasztjuk a kezünkkel, és a tenyerünk alatt folyik minden lényeges mozzanat, így előzzük meg az újabb ráncok kialakulását, és így tartjuk a helyükön olyan izmainkat, amelyekről eddig fogalmunk sem volt. (Talán vad a párhuzam, de olyan ez, mint az intimtorna, ott is pont ez történik.)

Mire jó?

- az arc oldalsó részének töltésére, feszesítésére
- a homlok ráncainak kisimítására
- a megereszkedett szemhéj visszahúzására
- a szem alatti "szürke füst" eltüntetésére
- az arc felhúzására, a kontúrok visszaadására
- az arc fittebbé tételére
- a mély orr-ajak barázda kisimítására
- a toka visszahúzására
- a nyak kisebb ráncainak eltüntetésére

Ez a magyar arctorna világszabadalom, legjobb tudomásunk szerint sehol nincs hasonló. Mindez annak köszönhető, hogy Bojtor Mártának, a Magyar Rádió egykori riporterének nem tetszett a saját tükörképe negyven éves kora körül. Most ötvennégy múlt, és jóval elégedettebb. Mivel majd másfél évtizeddel ezelőtt egyetlen edzőteremben sem talált arctrénert, kutatni kezdett, de a témába vágó irodalomra sem sikerült bukkannia. Ezért szakemberekkel konzultálva ő maga kezdte el a gyakorlatok kidolgozását, majd fokozatosan próbálgatni a metódust. "Számomra evidencia volt, hogy ha a megereszkedett hasat vagy feneket tornáztatni kell, akkor a megereszkedett arcnak is jót tesz, mert a kozmetikus kevés. Hiszen az ő tudománya valójában a bőr felső rétegénél véget ér, és a változást sokkal beljebb kell elérni" - mondja a szakmát váltott tréner.

Közben elkezdem érezni az arcizmaimat a tenyerem fedésében. Feszítünk és lazítunk, semmi látványosság, szépen ülünk közben. Illetve nem mindig szépen, ugyanis nekünk, kezdőknek még befeszül a felsőtestünk, néha a lábunk is, miközben csak az arcunkon kéne dolgozni. Ezek még roppant egyszerű gyakorlatok, olyan, mint a bemelegítés, csak fokozatosan szabad a terhelést emelni. Hiszen legalapvetőbb védjegyünkben, az arcunkban az edzés elején az izmok 90 százaléka tartalékállományban pihen. Sajnos a sokat mimikázók sincsenek előnyben társaikhoz képest, ugyanis a gyakori használattal inkább összetörik az arcukat, mint fejlesztik.

Nem sírnak

A kezdők órájának vége, izzadtság nélkül, de - valóban - rózsás arccal távoznak a résztvevők. Az egyikük még rákérdez, hogy a fotók hol jelennek majd meg, ő ugyanis inkognitóban van itt, elméletileg teljesen más tanfolyamon ül. Az már soha nem derül ki, hogy a hosszú időre elutazott párját szeretné-e meglepni fiatalodó arcával, vagy azért a titkolózás, mert a szóban forgó partner luxusnak tartaná a fejedzést, ugyanis a szobában már ott is ülnek a profik. Kritikusan figyelem őket, de mindnyájuknak ápolt, és valahogy olyan tömör benyomást kelt az arca, mondhatni jól látható kontúrja van - pedig ők sem tinilányok már. A haladók óráját természetesen már csak nézhetem, de a fent ismertetett takarások miatt kevés a látnivaló, csak a furcsa utasításokon gondolkozom el néha. "Vakond- és madárüzemmód", "megcsavart erővonal", "kis- és nagypipák", vicsorítás, szemsarok-emelés és más megjegyezhetetlen szakszavak hangzanak el Márta szájából, aki együtt tornázik a tanítványaival. Ők már nem rózsás, hanem kipirult, feltöltődött arccal távoznak.

Zsuzsi, aki nemsokára Németországban fog arctorna-trénerként dolgozni, azt meséli, hogy mióta ide jár, már nem érzi tehetetlennek magát az öregséggel szemben, és negyvennégy évesen irtó egészségesnek érzi magát a rendszeres tornától. Hathavi edzéssel eltűnt egy zavaróan nagy ránca, sőt a kisebb pattanásai is, ismerősei pedig azt kérdezik, mi történt vele, hogy olyan fiatal lett. Marika ötvenkét éves - maximum negyvennek nézném -, tavaly augusztusban fogott bele a tornába, de egy komoly betegség miatt félbe kellett szakítania, amitől lógó nyakkal és arccal tért vissza. Ma nyoma sincs ennek.

Tornáznak

"Az izmok szakszerű megmozgatása a bőr állagát javítja, mert az élettani folyamatokat, a vér- és nyirokkeringését is felkorbácsolja. Nem beszélve arról, hogy az arcon található hatvan darab akupunktúrás pont is részt vesz a munkában. Nem titok, hogy a mimikai ráncok megmaradnak, azok továbbra is árnyalják az arc karakterét, de a felesleges ráncok kisimíthatók vagy eltüntethetők, ha türelmes az illető" - ígéri Márta. A fiatalabb arcon minimum három hónap, az idősebbekén öt hónap kell a látható változások beindulásához. Arra a kérdésre, hogy nem rontja-e a plasztikai sebészek piacát, az edző azt mondja, a gyors eredmény reményében az esztétikai orvosokhoz teljesen más karakterű emberek fordulnak, mint hozzá és trénereihez. Ide leginkább azok a nők járnak, akik kés nélkül akarnak tenni a szépségükért és ehhez van is kitartásuk.

Az arctorna 27 év alatt és 70 év felett nem ajánlott. Fiatalon semmi szüksége a friss és üde arcnak rá, idősen pedig veszélyes lehet, hiszen nem lehet tudni, hogy az erek milyen állapotban vannak. Márpedig ez olyan, mint egy óra erős alakformálás az edzőteremben, csak itt kis felületen kell gyúrni. A tréner a sikerek ellenére sem szándékozik könyvet vagy dvd-t kiadni, szerinte ez jelenleg lelkiismeretlenség lenne, mégpedig két dolog miatt. Egyrészt otthon, egymaguk összetörhetnék a nők az arcukat, hiszen az órán többször is szükség van arra, hogy korrigálja a helytelen mozdulatokat, vagy egy-egy kiigazító utasítást adjon. Másrészt vallja, hogy ez olyan kommunikáció, ami nem adható át közvetett eszközökkel, mert olyan energiák vannak jelen a csoportos foglalkozásokon, ahol a nők rivalizálás nélkül örülnek és drukkolnak egymás szépségének. "Szerintem ez roppant ritka" - mondja az egykori újságíró.

Kormos Olga

Trénerképzés !
a kurzust Bojtor Márta vezeti.

On-line arctorna tréner képző tanfolyam indul 2023 október 2.-án.

Minden további információt megtudhat,
ha ír az info@arctorna.hu
vagy a
bojtormarta55@gmail.com

címre, vagy hívja a
+36 30 337-9957-es számot.

A trénerképzésről bővebben
ide kattintva
olvashat.


Kezdő tanfolyam !
a kurzust Fedor Ágnes vezeti.

Ebben az évben már
kezdő tanfolyam nem indul!

A következő kezdő
tanfolyam időpontja:
2025 Március

további infó itt: katt. ide

A kezdő tanfolyamra először
e-mailben kérem a jelentkezést ,
utána az előleg befizetését, 
mert e-mail cím nélkül nem tudom
az elektronikus számlát elküldeni !!!

Kezdő tanfolyam információ kérés:
agnesfedor.info@gmail.com
vagy
+36 30 556-1988


csütörtökön 11:00-12:00ig.

Gyakori Kérdések

Archibák – okok- következmények...
Miért öregszik az arc?
Mikor kezdjem el az arctornát?.
Milyen életkorban mit eredményez?
Mennyi a felső korhatár?
Milyen hatást várhatok tőle?
Mennyi idő alatt látszik a hatás?

Összehasonlítható-e az arctorna az arcjógával?

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa553
mod_vvisit_counterTegnap224
mod_vvisit_counterA héten553
mod_vvisit_counterA hónapban10865
mod_vvisit_counterÖsszesen2976724

..