WEB Fitt-Way

Arctornával
a szépségért...

forrás:
http://www.fitway.hu
( 2008.07.23.)

Bojtor Márta is azok közé a nők közé tartozik, akik nem akarják keresztbe tett kézzel figyelni testükön, arcukon, az idő romboló munkájának eredményét. Olyan módszert fejlesztett ki, amely az izmokat dolgoztatja, tehát szó sincs az ölünkbe pottyanó csodáról. A kitartó munka eredménye azonban arcunk fiatalságának, energiájának, feszességének megőrzése, vagyis mégis csak csoda.

Mikor határoztad el, hogy az arc fiatalságának megőrzésére kitalálj egy működőképes módszert?

Negyvenéves koromban. Amikor a tükörbe néztem, elszomorított a látvány. Megtörtek az arcom kontúrjai, megereszkedett az orcám, az addig vidámnak számító tekintetem is szomorúan bámult vissza ebből a fáradt összképből. Visszavonhatatlanul eljött az érett kor, gondoltam, és egyáltalán nem örültem ennek. Néhány napig kerültem a tükröt, aztán föltettem magamnak a kérdést: valóban megfordíthatatlan az öregedés folyamata?

Miért éppen az arcizmok erősítésére gondoltál? Hiszen annyi krémet, kencét árulnak, egyre-másra jönnek ki az újabb és újabb gépek, lézeres kezelések.

Akkor, 13 évvel ezelőtt még gyerekcipőben járt a gépi kozmetika, persze csak ha a maihoz viszonyítjuk. Jártam ugyan iontoforézisre, oxigénkezelésre, szép is volt a bőrön, de mindhiába: a fáradt, nyúzott összképet semmi sem tudta eltüntetni. Magától értetődőnek tűnt számomra, hogy az izmokat kell megedzeni csakúgy, mint a testem bármely más részén. Tornázni jártam és láttam, hogy néhány hónap kitartó munka milyen formássá alakít. Ha így hat a torna, akkor mi sem természetesebb, mint hogy az arcomat is tornáztatnom kell! Be is mentem egy edzőterembe és kerestem az "arctornatrénert"! Néztek rám elkerekedett szemmel. Ugyanígy jártam a második és a harmadik helyen is. Könyvek és kazetták után kutattam, mondanom se kell, hogy hiába. Az arctorna nem létezett – legalábbis nálunk, akkor nem –, ezért ki kellett találni.

Hogyan, miből gyűjtötted össze azt a tudásalapot, amellyel ki tudtad dolgozni módszeredet?

Mindig is szenvedélyesen érdekelt az emberi test. Csodáltam a bámulatos remekművet, a működő szobrot, amely minden négyzetmilliméterében a briliáns technikai-műszaki megoldások, szellemes ötletek ezreit hordozza. Mindig ámulatba ejtett a tökéletessége. Sok könyvet olvastam erről, és rádiós szerkesztő-riporterként a tudományos műsoroknak is ezért lettem a munkatársa. A felkészüléshez orvosokkal konzultáltam, sok műtétet néztem végig, rengeteg konferencián ott voltam. Az izmok működését hosszan tanulmányoztam, aztán amikor körvonalazódtak az arctorna- gyakorlatok, minden kezem ügyébe eső barátnőm áldozatomul esett: nem volt menekvés, rajtuk próbáltam ki azt, ami az én arcomon bevált. Egy élettan professzor segített az arctorna rendszerének felépítésében. Az eltelt több mint egy évtized alatt a sokféle arc sokféle problémát vetett föl. Ezeket meg kellett oldani, a megoldások pedig újabb gyakorlatokat, sőt gyakorlatok sorát eredményezték. Így bővült a feladatok száma több mint 200-ra, de nehogy azt hidd, hogy ez lezárt rendszer. Folyamatosan fejlődik, épül, tökéletesedik! Ezért nagyon hálás vagyok a tanítványaimnak!

A tapasztalatod alapján, miért eredményes az arctorna, valójában mire épül?


Az alapja az, ami az izmok létszükséglete: a terhelés, a munka! Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy testünk a Homo Sapiens teste! Az izomzatunk évezredek során semmit sem változott! Ha megkapja a táplálékát, akkor egészséges, szép, eleven, ha nem, akkor csak vegetál. Az izmaink pedig az arcunkon is ugyanazok, mint a testünk bármely más pontján. Éppen úgy hat rájuk az erőteljes mozgás is. Az arctorna, mint az előbb mondtam, rengeteg gyakorlat jól átgondolt, kidekázott rendszere. Az egyszerűekkel kezdjük és az első órákon még csak az a cél, hogy elválasszuk az arc izmainak mozgatását a test egyéb izmainak feszítésétől. Ez nem is olyan könnyű! Aztán jöhetnek a bonyolultabb feladatok, hogy a segítségükkel visszahúzhassuk a tokát, a megereszkedő, ötszögletűvé váló arcot, a szemöldököt, kisimítsuk a ráncokat a nyakon, a száj fölött, a homlokon és a szarkalábakon. Az izmok hálásak! Négy-öt hónap múltán nő a tömegük, és alulról alátöltik, aládúcolják a bőrt. Az eredmény nem csak pillanatnyi, hanem állandó, mert amíg dolgozhat az izom, addig megőrzi a tömegét és az állagát. Olyan lesz, mint a tömör gumi, kirúgja magát.


Egyedül, önmagában is eredményes, vagy azért továbbra is alkalmazzunk krémeket, járjunk kozmetikushoz?

A bőr is jól reagál az arctornára! Meglendül a nyirokkeringése, egészséges, puha, bársonyos lesz, ám az arctornával hatóanyagot nem tudunk bevinni. Az a kozmetikus dolga. Egy határ két oldalán dolgozunk: a kozmetikus a bőr aljáig ér el, az arctorna réner pedig alulról, az izmok felől jut el odáig. A tréner tanítványaim között éppen ezért sok a kozmetikus, aki fölismerte, hogy ha a tornára építve formál át egy arcot, sokkal szebb és tartósabb lesz az eredmény, mint ha csak krémekkel dolgozik.

Aki szeretné megőrizni arcának fiatalságát, feszességét, naponta mennyi időt kellene, hogy arctornára szánjon?

Heti két alkalom elég. Csak tréner segítségével kezdjék el, mert az arcon minden meglátszik! Egy ügyetlenül, felemásra edzett popsira rá lehet húzni a nadrágot, de az arcunk mindenről árulkodik. Ezt a két edzést kiegészíthetik még fenntartó gyakorlatokkal, amelyek a legérzékenyebb pontokat formálják.

Hogyan, hol lehet megtanulni?

A fővároson kívül ma már az ország nagyobb városaiban is dolgoznak trénerek – mindnyájan a tanítványaim. Budapesten a város szívében a kis „központunkban” pedig mi ketten tartunk edzéseket Fedor Ágnessel. Ági magasan kvalifikált edző, megtiszteltetésnek tartom, hogy vele dolgozhatok. Ő is a tanítványom volt két évig, mielőtt arctornatréner lett.

Bármikor elkezdhető? Minden korosztály számára hoz eredményt? Milyen korban a legideálisabb megkezdeni a gyakorlást?

A kezdésre a legideálisabb a 27 éves kor. Akkor még tökéletes az arc, habár a test épülése befejeződött. A stagnálás időszaka kezdődne, ám ha az izmok erősen dolgozhatnak, akkor csúcsformában maradnak. Az eredmény: még 40 éves korban is olyan lesz az arc, mint a lánykori.
Ha valaki a negyvenes éveiben fog az arctornához, már elsősorban a hibák javítása lesz a célja. Szembe kell szállnia a gravitációval, ami bizony a nő legnagyobb ellensége. Az arcot visszahúzni mindig nehezebb, mint megelőzni a megereszkedését. De néhány hónap múltán az tapasztalja, hogy az ismerősei rácsodálkoznak, de jól nézel ki, jegyzik meg. Fel vagy dobva! Nem tudják, hogy mit is látnak, de valami megváltozott! Arctornára persze nem gondolnak, mert a fogalom most van terjedőben.
60 év fölött megpróbáljuk az idő múlását lassítani. Nehéz ugyan, de néha még megállítani is sikerül. Az apróbb hibák is kijavíthatóak, de ebben a korban már sokkal nagyobb erőbefektetéssel.

Milyen visszajelzéseket kapsz tanítványaidtól, vendégeidtől?

A visszajelzések nem is csak tőlük jönnek, hanem az ismerőseiktől. Azoktól, akikkel ritkán találkoznak. Előfordult már, hogy megkérdezték: te plasztikai sebésznél voltál? Sokan nem hiszik el, hogy az arctorna ilyen látványos eredményt hoz! Az órákon körbecsodálják egymást a tanítványaink, örülnek a másik változásának, szépülésének és ez ritkaság egy tisztán nőkből álló csapatban. Látod így mondtam: csapatban. Mert nálunk előbb-utóbb kialakul a csapatszellem, hogy drukkoljunk a másiknak! Barátságok szövődnek, problémák oldódnak meg, fontos információk cserélnek gazdát, ami itt nem intéződik el, az valószínűleg megoldhatatlan. Közben keményen dolgozunk. Az arcok kisimulnak, de nem csak az arcok, hanem a lelkek is. Sok nő visszakapta már itt az önbizalmát, ettől rendeződött a párkapcsolata. Mert habár nagyon fontos az arctorna, a legfontosabb mégis csak az, hogy ki hogyan érzi magát a bőrében, milyennek látja magát? Ha ez a kép bármitől, akár az arctornától is harmonikus, akkor az egész ember kiegyensúlyozott és boldog.

Az arctornáról további információ kapható Bojtor Mártától, a 30 337-9957 telefonon.

Trénerképzés !
a kurzust Bojtor Márta vezeti.

On-line arctorna tréner képző tanfolyam indul 2023 október 2.-án.

Minden további információt megtudhat,
ha ír az info@arctorna.hu
vagy a
bojtormarta55@gmail.com

címre, vagy hívja a
+36 30 337-9957-es számot.

A trénerképzésről bővebben
ide kattintva
olvashat.


Kezdő tanfolyam !
a kurzust Fedor Ágnes vezeti.

Kezdő tanfolyam indul
2023 Szeptember 20.-án

további infó itt: katt. ide

A kezdő tanfolyamra először
e-mailben kérem a jelentkezést ,
utána az előleg befizetését, 
mert  e-mail cím nélkül nem tudom
az elektronikus számlát elküldeni !!!

Kezdő tanfolyam információ kérés:
agnesfedor.info@gmail.com
vagy
+36 30 556-1988


csütörtökön 11:00-12:00ig.

Gyakori Kérdések

Archibák – okok- következmények...
Miért öregszik az arc?
Mikor kezdjem el az arctornát?.
Milyen életkorban mit eredményez?
Mennyi a felső korhatár?
Milyen hatást várhatok tőle?
Mennyi idő alatt látszik a hatás?

Összehasonlítható-e az arctorna az arcjógával?

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa194
mod_vvisit_counterTegnap136
mod_vvisit_counterA héten194
mod_vvisit_counterA hónapban5572
mod_vvisit_counterÖsszesen1576714

..